Over mij

Hoi, ik ben Archie (1966): een rasechte Haarlemmer uit Brabant. Vanaf mijn vijftiende trok ik er al op uit met de camera. Reuze interessant want hoe werkt zo’n ding nou eigenlijk? Goede close-ups maken was mijn eerste uitdaging, voor een fotowedstrijd van de Robbedoes fotografeerde ik miniatuur tanks tussen het gras en de kiezels. Wat een gaaf effect was dat!

Samen met twee maten werd ik lid van de fotoclub op de MAVO en daar leerde ik meer over de werking van een camera en begon ik foto’s te ontwikkelen. Een rolletje had 24 opnamen en we hadden 10 vellen papier dus we moesten de beste beelden selecteren.

In 1983 kocht ik mijn eerste camera, een Nikon FE en vanaf dat moment ben ik begonnen met mijn camera verzameling. Het fotografie virus had me echt in zijn greep en ik ging na MTS en HTS door naar de Fotovakschool. Behalve achter de lens bracht ik ook veel tijd door in de doka. De dampen van de ontwikkelaar en het donkere rode licht laten de kunst van het fotograferen opleven. In 1994 ben ik officieel begonnen in opdracht te werken en ben ik een paar maanden naar Bosnië en Kroatië geweest met verschillende hulporganisaties. Zij wilden een sfeerreportage om thuis het broederschap tussen de mensen te laten zien. Als onderdeel van het transport kwam ik op veel verschillende plekken. Een indrukwekkende ervaring.

Sinds mijn terugkomst in Haarlem ben ik vaste popfotograaf van het Patronaat in Haarlem en fotografeer ik ieder jaar de optredens op Bevrijdingspop en Beeckestijnpop. In 2000 werd ik door mijn werk bij Fotovak Engel een gedreven studiofotograaf. Alle facetten van fotografie heb ik in de vingers en ik ga niet voor de standaard plaatjes.

Het grootste compliment voor mijn werk? “Ik hoop dat de film net zo goed is als de foto’s”: Publiciteitsfoto’s KunstKanaal, theaterstuk Naast, Utrecht.

Popfotografie

De sfeer van een evenement vangen met beperkt licht en veel beweging is de uitdaging voor een popfotograaf. Mijn favorieten? Het optreden van Kyteman in het Patronaat. Zijn muziek is geweldig, het concert een groot feest. Het was lastig licht maar het is gelukt. Het optreden van Herman Brood was een ander hoogtepunt. Daar hoeft niets over gezegd te worden, de foto’s spreken voor zich.

Portretfotografie

Iedereen heeft wel eens foto’s nodig. Of het voor je paspoort is, voor een portfolio of een professioneel portret. Ik heb honderden mensen gefotografeerd in mijn jaren als studiofotograaf en weet hoe jij het beste in beeld komt.

Huwelijksfotografie

‘Gelukkig hebben we de foto’s nog!’ Jullie mooiste dag is een feest van indrukken en de foto’s jullie tastbare herinnering. Iedere bruiloft is uniek en iedere serie trouwfoto’s heeft zijn eigen karakter. Ik maak geen 13 in een dozijn foto’s maar een eigenwijze weergave van de mooiste momenten van jullie leven.

Contact

Spreken mijn foto’s je aan en kun jij een goedlachse fotograaf gebruiken? Neem vrijblijvend contact met me op. Ik hoor graag meer over je opdracht.

Archie Backx

Kruisstraat 23rd
2011 PW Haarlem

Volg mij op Instagram

Tell your friends!

© Archie Backx - Fotograaf - Haarlem. All rights reserved.
Website created by Montis Design